Vincze Angéla festőművész kiállítása

Angela fotó

 

Vincze Angéla - már a nevében is legalább kétféle dolog van elrejtve: a győzelemre törekvés mítosza, végtelen küzdőszellem és a szárnyalás tiszta lehetősége, az angyallét víziója.
Felmerül a kérdés: hogyan nyilvánulhat meg a küzdőszellem a festészetben, és mi, földhöz ragadt földi lények hogyan tudunk szárnyalni, mint angyalok, elrugaszkodva a földtől? Vincze Angéla képeit figyelmesen nézve, választ kapunk kérdéseinkre. Az egyik forrás az iparművészet, a tárgykultúra, illetve ősi természetes anyagokból való formaalakítás.

 

A festőnő szisztematikusan tanulmányozza a törzsi kultúrát, és a keleti kultúrát. A küzdelem itt olyan módon bontakozik ki, hogy tiszta kontrasztokkal emberi érzések születnek ujjá.

 

Kollázsaiban egységbe olvaszt különböző minőségű anyagokat.

 

Vincze Angéla festészetét több dolog jellemzi: a könnyed nyitottság az élmények befogadására, a világban lévő szépségek felfedezése, sajátos dinamizmus, frissesség, a múló élmények megragadása, az időélmény és térélmény összekapcsolása, kiváló anyagérzék, kísérletező kedv, a fakturált és nyugodt felületek kontrasztjában rejlő kifejezési lehetőségek kiaknázása. A lehetőség és a valóság viszonyának feltárása.

 

A képeket befogadni tudó szemlélődő annyi lelki erőt, annyi magabiztos festeni tudást tapasztal, annyi emócióval gazdagodik, amennyit csak a legnemesebb műalkotások befogadása eredményeképp tárul a szem elé.

 

Vince Angéla biztonságot, erőt ad, felment a kislelkűségből, megváltja a vele azonosulni tudót. Fölényben van a szemben állókkal, lenyűgöz a biztos tudás, a színek elővarázslásának módja, fölényt mutat a képi ábrázolás minden ágában, a festészet anyagainak kezelésében.