Középkori kalandok a Simontornyai Várban


"Középkori kalandok a Simontornyai Várban -
Múzeumi programok az ismeretszerzés jegyében"

TÁMOP 3.2.8.B-12/1-2012-0006 pályázat

 

 Galéria

Múzeumi órák

2013-ban hat alkalomból álló, a kompetencia programra, a formális oktatásra épülő iskolán kívüli múzeumi órasorozatot tartunk. A vár történetével, a múzeumi tárgyak segítségével hozzuk közelebb a tanulókhoz a múltat, az elődeink életét, tevékenységeit. A helyi történésekkel kiegészítjük az egyetemes történelmi ismereteket. Az órákon a vár egy-egy történeti korszakát dolgozzuk föl, ami minden esetben illeszkedik az adott osztályok történelem tanmenetéhez.

 

Tematikus foglalkozás

A simontornyai várhoz, a kiállításhoz és az ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódóan, az előzetes tudást, ismereteket, életkori sajátosságokat, s a program oktatási és nevelési célját figyelembe véve dolgoztuk fel a különböző témaköröket. A programsorozat az élményszerzésre, az informális oktatásra koncentrált. A feldolgozott témák zárásaként egy-egy a témához kapcsolódó tárgyat készíthetnek el a diákok.

 

Egész napos családi foglalkozás

Az év folyamán négy alkalommal rendezünk informális programsorozatot, családi napot, ahol minden generáció egyidejű szórakoztatására, a szabadidő igényes eltöltésére biztosítunk lehetőséget.

1. 2013. május 18.                Családi nap a vár napján 
2. 2013. június 22.               Múzeumok éjszakáján      Bővebben
3. 2013. szeptember 28.      Szent Mihály nap
4. 2013. november  16.       Szent Márton nap

 

Szünidei múzeumi gyermekfoglalkoztató napok

A programot a szünidő élményszerű, hasznos eltöltésére szervezzük az informális tanulás jegyében, mely a várhoz, a kiállítási anyagokhoz, a helytörténethez kapcsolódva, a kulturális örökség iskolán kívüli tanulmányozására biztosít lehetőséget a résztvevő tanulók számára. Az informális tanulás mellett rengeteg közösségi, sportjátékot, kézműves tevékenységet biztosítunk a jelentkezőknek.