loader image
terülőminta_darab_zöld
A Simontornyai éremlelet

Időszaki kiállítás

Különleges időszaki kiállítást nyitottunk a várban. A kortárs képzőművészeti alkotások helyett a Simontornyán talált kincseket bemutató tárlat vette kezdetét, ami 2021. október 21-től. Már a megnyitóra sokan kíváncsiak voltak, szinte megtelt a helyiség a kezdésre. A Várnapokról jól ismert Szelindek Régi-Világzene Forgatag alapozta meg a hangulatot korabeli zenékkel, magyar és török dallamokkal. Dr. K. Németh András régész-muzeológos, részletesen bemutatva a leletanyagot a hozzákapcsolódó ismeretekkel együtt, nyitotta meg a kiállítást. A címét Tinódi Lantos Sebestyén 1552-ben keletkezett énekéből kölcsönözték a Wosinsky Mór Megyei Múzeum szakemberei, akik a feltárást végezték, a leletanyagot vizsgálták, feldolgozták, restaurálták, a kiállítást megtervezték, elkészítették és azt júniustól október elejéig először Szekszárdon mutatták be a nagyközönségnek.

2020. szeptember 18-án a Hunyadi utcában Gárdonyi Róbert a nagyszülei udvarában a vakondtúrás tetején ezüstpénzeket vett észre, majd egy kicsit megpiszkálva lejjebb is lelt néhányat.

Ásni kezdett, és egy kis korsóra bukkant, ami további pénzeket tartalmazott. Bencze Kornéllal közösen értesítették a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatóját, Ódor János Gábort, így a teljes feltárás már szakszerűen, dr. K. Németh András régész-muzeológus vezetésével történt.

A kincslelet tulajdonosa valószínűleg a török elől menekülve rejtette el a vagyonát, ami a mai értékben számolva kb. 5–6 millió Ft lehetett.  A pénzérmék nagyobb részét a magyar ezüstdénárok teszik ki, de vannak közöttük német és osztrák területről származó pénzek, továbbá török akcsék is.

A legértékesebb az öt aranyforint, melyből kettőt Hunyadi Mátyás, hármat Szapolyai János veretett.

A kiállító teremben, körben a Vicze László grafikus által tervezett színes tablók, hatalmas térképek segítik a látogatóinkat a kiállított anyag megismerésében és a hozzá kapcsolódó információk megszerzésében. A Pazirik Informatikai Kft. felajánlásából Balogh András rendezésében dokumentumfilm készült az éremleletekről, mely megtekinthető a kiállításban, de elérhető a Pazirik Informatikai Kft. YouTube-csatornáján is.

A kiállításhoz a Wosinsky Mór Megyei Múzeum látványos, színes kiadványt is megjelentetett, amit a várban már megvásárolhatnak az érdeklődők.