loader image
terülőminta_darab_zöld
Pósa buba és pósa ede

Időszaki kiállítás

PÓSA EDE a Magyarkanizsa melletti Völgyesen született 1947-ben. A szabadkai Építészeti Középiskola befejezése után Zentára költözött, ahol tagja lett az ottani Művésztelepnek, a szabadkai „Q” csoportnak, valamint a belgrádi „Djura Jaksic” képzőművészeti csoportnak. Tanulmányait az Újvidéki Tanárképző Főiskolán folytatta.

Addigi munkásságáért 1988-ban megkapta a Jugoszláv szabadművész státust.

Magyarországra feleségével 1992-ben költözött. Itt tagja lett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE). Számos önálló és csoportos kiállításon mutatta be alkotásait, melyek megtalálhatóak úgy a hazai, mint a külföldi kiállítótermekben, gyűjteményekben.

Megalapítója és vezetője 2001-ben a Tamási Művészkert meghívásos művészeti alkotótábornak, valamint látogatója több rangos művésztelepnek.

Jelenleg a Balaton-parti kis, hangulatos településen, Balatonszemesen él és alkot.

PÓSA  LJ.  BUBA , az egykori Jugoszláviában , a Tiszaparti  Zenta városában született. Méltán mondhatjuk , hogy egy festői szép városban, hiszen ebben a városban működött az Első Művésztelep is. A művésztelep kiállításai mély nyomot hagytak Pósa Bubában, már akkor , fiatal korában is érdeklődött a képzőművészet iránt.

Középiskolai tanulmányait is Zentán végezte, közgazdasági szakon. Szakmájában helyezkedett el a Városi Tervező Irodában.

Festőművész férjével 1992-ben Magyarországra költözött. Ekkor ismerkedett meg a modern művészet azon ágával, melyet ismert szlovén festőművésztől , Goce Kalajdzijskitől sajátított el. A szorgalmas munka hozta el az első eredményeket, önálló kiállítása volt 2008-ben a Tamási Városi Galériában.

Közös kiállításon férjével mutatkozott be Budapesten, Balatonföldváron 2009-ben és Ausztriában (Fulpmes) 2010-ben.

Részt vesz több művésztelep munkájában Magyarországon , Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában is.

Műterme Balatonszemesen, otthonában van, ott él és alkot.